Over de zelfcheck

Heb jij nog geen voorziening tegen arbeidsongeschiktheid afgesloten? En wil je weten welke mogelijkheden bij jouw situatie passen? Wat je kunt doen voor de korte en de lange termijn? Of je veel of juist weinig risico neemt? Of kun je gewoon wel wat tips gebruiken? Het programma Oog voor Impuls van Platform ACCT biedt nu oriëntatiehulp met de Zelfverzekerd Zelfcheck.

De keuze is reuze
Er zijn veel verschillende manieren om je als zzp’er te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Traditionele verzekeraars en crowdsurance bieden zekerheid bij langere periodes van inkomstenverlies, tot meer dan één of twee jaar. Aansluiting bij een schenkkring of een broodfonds biedt een oplossing op kortere termijn. De maandlasten lopen per voorziening uiteen. De keuze is reuze. En dat is fijn. Maar… ook best lastig! Door het veelzijdige aanbod weten zzp’ers soms niet waar ze moeten beginnen of welke AOV het beste bij hen past.

De Zelfverzekerd Zelfcheck
Gelukkig is er nu de Zelfverzekerd Zelfcheck! De Zelfverzekerd Zelfcheck geeft inzicht in de verschillende manieren om je te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Daarbij wordt rekening gehouden met jouw specifieke beroepspraktijk en persoonlijke situatie. Ook krijg je inzicht in hoe goed je momenteel bent voorbereid op mogelijke arbeidsongeschiktheid, op de korte en op de lange termijn. Met de Zelfverzekerd Zelfcheck willen we jou stimuleren om maatregelen te nemen om jouw inkomen te verzekeren in geval van arbeidsongeschiktheid.

Let op: de Zelfverzekerd Zelfcheck geeft inzicht in welke typen voorzieningen (vb: schenkkring, broodfonds, verzekering) mogelijk bij jou zouden kunnen passen, maar geeft geen advies over specifieke aanbieders van voorzieningen of financiële producten. Meer informatie over typen arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen voor zzp’ers vind je bij de Kamer van Koophandel.

Verplichte AOV
Het kabinet Rutte IV heeft besloten dat een arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor zzp’ers verplicht wordt. Maar de uitwerking van dit besluit staat nog niet vast. De Zelfverzekerd Zelfcheck kan dus géén antwoord geven op de vraag welke verzekeringen straks verplicht of toegestaan zijn voor zzp’ers. In de brief ‘Voortgang uitwerking arbeidsmarktpakket’ van 3 april 2023 gaf minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toelichting op de uitwerking van deze maatregel van Kabinet Rutte IV.

Ben je wel of niet een zelfstandige?
In het ‘Wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’ doet minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het voorstel om duidelijker onderscheid te maken in wanneer als werknemer gewerkt moet worden en wanneer als zzp’er gewerkt kan worden. De wijze waarop de beroepspraktijk is ingericht en de mate van het ‘ondernemerschap’ van de zzp’er, kan meewegen bij het besluit of werk wel of niet in dienstverband moet worden uitgevoerd. Een verzekering voor arbeidsongeschiktheid zou hierbij mogelijk een doorslaggevende indicator kunnen zijn. Het wetsvoorstel staat nog niet vast.

Hoe wordt jouw ‘eindscore’ berekend?

Heb je de Zelfverzekerd Zelfcheck gedaan? Dan krijg je een percentage te zien als ‘eindscore’. Hoe hoger het percentage, hoe meer zelfverzekerd jij in je werk staat. Oftewel: als je voorzieningen hebt om je inkomen te verzekeren bij arbeidsongeschiktheid, dan krijg je een hogere score. Je krijgt ook een hogere score als uit de Zelfverzekerd Zelfcheck blijkt dat je je bewust bent van de impact van jouw eigen keuzes op jouw beroepspraktijk en persoonlijke situatie.

Maar, de zelfcheck kan natuurlijk niet beoordelen hoe ‘goed’ jouw voorzieningen zijn, of dat zij daadwerkelijk aansluiten op jouw persoonlijke gezondheidsrisico’s of financiële mogelijkheden. De Zelfverzekerd Zelfcheck geeft wel tips voor hoe je na kunt gaan wat voor anderen werkt en wat bij jou past.

Uiteindelijk is niets zeker in het leven. Een score van 100% zit er dus voor niemand bij.
Maar een score van 0% evenmin.

Doe de Zelfverzekerd Zelfcheck